Tawfik Tawfik, blivande tandläkare i Örebro. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Länet

Hjälp att flytta till jobben

"Det blir bra för framtiden att jag flyttar"
1:10 min

Det råder tandläkarbrist i Örebro län, något som regeringens nya etableringsreform förhoppningsvis kan råda bot på. Enligt den ska nämligen nya svenskar kunna få hjälp att flytta för att få jobb, och det har hjälpt Tawfik Tawfik från Irak. Han är tandläkare och nyinflyttad i Örebro.

- Det var efter att jag fått uppehållstillstånd som jag fick kontakt med Arbetsförmedlingen, berättar Tawfik Tawfik. När vi pratade om framtiden och mitt yrke, kom vi fram till att det blir bra för mig och min framtid att jag flyttar till Örebro.

Tawfik har bott tre år i Sverige, mesta tiden i Karlskrona, men för ett halvår sedan flyttade han närmare de lediga tandläkarjobben i Örebro.

Och den nya etableringsreformen, som börjar gälla nästa vecka, gör det enklare för alla nyanlända att flytta dit jobben finns. Kanske kan man då undvika den situation som Hallsberg hamnat i där 40 guldsmeder från Irak hamnat. Ingen av dem jobbar som guldsmed, även om majoriteten av dem hittat jobb på den öppna arbetsmarknaden.

Tawfik Tawfik i Örebro skriver nu på sitt prov för utländska tandläkare och hoppas på praktik och jobb, kanske redan nästa sommar. För han tror på reformen.

- Ja, det gör jag, säger han. Det blir bättre att flytta till en stad där man vet att man inom några månader kan få ett jobb. Och det blir mycket bättre om man får jobb inom det område där man har erfarenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".