Småbutiker utsätts för systematisk skadegörelse. (Arkivbild) Foto: Janerik Henriksson /Scanpix
Örebro

Småbutiker vandaliseras

Har fått skyltfönstren krossade sex gånger
1:35 min

Det pågår en systematisk skadegörelse på småbutiker i Örebro utförd av djurrättsaktivister. Örebropolisen får varje år in tio anmälningar från småbutikerna.

 Kristina Weiselius är en av dem som flera gånger fått sin butik saboterad.

– Vi har väl främst haft skadegörelse på våra skyltfönster och det har skett fem eller sex gånger, en gång genom glasrutan i dörren också, och då är det gatsten man har kastat in varje gång, säger Kristina Weiselius.

Kristina Weiselius jobbar i en liten livsmedelsbutik i centrala Örebro. Hon vill inte namnge butiken med risk för mer skadegörelse. Och hennes butik är inte ensam drabbad i Örebro. Här finns fler småbutiker inom livsmedel och detaljhandel som blivit utsatta för skadegörelse.

Men när Kristina Weiselius butik får rutorna krossade så betraktas det alltså som ett enskilt fall av skadegörelse, trots att en aktionsgrupp flera gånger tagit på sig brotten och annonserat om detta på hemsidor.

Polisen har de här grupperna under observation, men det är svårt att få ett bra grepp om händelserna när det inte finns sammanfattande statistik kring brotten. Nu diskuterar Örebropolisen därför om det borde finnas andra sätt att hantera en anmälan på och om det till och med borde finnas en egen grupp med särskild kompetens inom ämnet. 

– Det är sådana saker som vi har tittat på under en tid, att de som granskar våra anmälningar kanske lägger dem åt sidan på ett annat sätt så att det samlas ihop för att man ska få en bättre bild utav det hela. Det vi vill diskutera är ju att den här typen av ärenden kanske ska läggas på en specifik utredningsperson som försöker handlägga det här för att få det mer sammanhållet, säger Hans Ekerbring, brottsförebyggande polis i Örebro.

Och det här välkomnas av Kristina Weiselius.

– Det är ju oerhört tröttsamt och kostsamt och det är ju systematiskt också för att sätta vår verksamhet ur spel. Det är ju enskilda fall och behandlas hos polisen som enskilda fall så man har inte tagit något samlat grepp om det hela och jag önskar att polisen kunde behandla det lite annorlunda.

Ida Leveby Andersson
ida.andersson_leveby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".