Foto: Andreas Apell/Scanpix.
Örebro

Örebro kommun får fler odlinslotter

"Vi ska ha mer odlingsbar mark"
1:02 min

Flera nya områden med odlingslotter är på gång i Örebro kommun. Odlingslotterna planeras i Baronbackarna, Oxhagen och Tybble.

– Det finns ett ganska stort önskemål från folk att få odla mer i närmiljön där man bor, och det finns också inskrivet i kommunens översiktsplan att vi ska ha mer odlingsbar mark, säger Fredrik Persson,  som är miljöpartist och ordförande för Programnämnd Samhällsbyggnad i Örebro.

En odlingslott är en bit mark där den som saknar uteplats eller tomt kan odla potatis och sallad eller andra grönsaker. Det finns redan flera områden med odlingslotter i Örebro, och de ska rustas upp. Det ska finnas vatten i alla områden, och vindskydd, redskapsbod, staket och möjlighet till kompostering.

Men utöver de områden som redan finns så ska nu även Tybble, Baronbackarna och Oxhagen få helt nya områden med odlingslotter.

Så är det i alla fall tänkt, och Fredrik Persson tror att det kommer bli så. Tanken är att det i framtiden ska bli mer vanligt med odlingslotter i bostadsområdena, säger han.

– Förhoppningsvis så ska det kunna finnas ett område i varje större bostadsområde, och sedan håller vi också på och tittar på ett nytt koloniolottsmråde någonstans i staden, säger Fredrik Persson.

Var koloniområdet ska ligga är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".