Pell Uno Larsson. Ordförande RFSL Örebro. Foto: Ida Leveby Andersson/SR Örebro
Örebro

HBT-certifiering kan dröja

1:08 min

Örebro län har inte en enda ungdomsmottagning med HBT-certifiering, en certifiering som innebär att mottagningen är anpassad för homo-, bi- och transexuella. Och det kan komma att dröja. Pell-Uno Larsson, RFSL Örebro vill se bättring.

– En HBT-certifiering är en process som sträcker sig över ganska lång tid. Det tar mellan sex till åtta månader att fullgöra den.

Att en ungdomsmottagning är HBT-certifierad innebär att personalen är utbildad så att rådgivningen blir anpassad efter sexuell läggning och att ungdomsmottagningen förstår alla begrepp som finns inom HBT-världen. Men det ser ut att dröja innan Örebro får se sin första HBT-certifierade ungdomsmottagning, för Landstinget har egna metoder.

– Vi har en plan med en viljeinriktning där det finns förslag till ett antal aktiviteter som man kan använda sig av ute, berättar Britt Öhman, socialdemokratisk landstingspolitiker.

Istället för HBT-certifiering har landstinget ett webbaserat material som ska leda till samtal och diskussioner på arbetsplatserna, vilket de hoppas ska resultera i bättre bemötande för homo-, bi- och transexuella ungdomar. Britt Öhman säger även att det inte bara är ungdomsvården som ska förbättras, utan att även resten av vården ska anpassas så att alla får rätt bemötande.
– Vi skulle ju vilja att alla som arbetar inom ungdomsverksamheter blir HBT-certifierade, avslutar Pell Uno Larsson.

Simon Persson.
simon.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista