Foto: Jessica Gow/SCANPIX
Lindesberg

Vanvård på äldreboende

"Vanvård" Bella Kronman, socialchef i Lindesbergs kommun
2:12 min

Flera gamla på ett kommunalt äldreboende i Lindesbergs kommun har upprepade gånger inte fått komma upp på dagarna, trots att de behöver det. Bristerna i vården avslöjades efter att en av de anställda slagit larm. Men de anhöriga fick inget veta.
– Det är vad vi betraktar som vanvård om man inte tar upp personer som ska tas upp, säger kommunens socialchef Bella Kronman.

På boendet som det här handlar om behöver personalen hjälpas åt för att få flera av de som bor där i och ur sängen. De behöver också hjälpas åt för att byta blöjor, men en helg i mars fungerade inte det. Det gjorde att flera av de gamla inte fick sina blöjor bytta, och vid kvällsmaten en dag blev en av gamla matad i sängen, fast den hade kissat på sig.

Några helger senare fick två av de boende ligga i sängen från lördag lunch till söndag förmiddag. Då fick en anställd nog, och anmälde till sin chef att jobbet inte blev gjort eftersom en kollega inte hjälpte till.

Ledningen för boendet följde sedan arbetet den kommande helgen och kunde då konstatera att de två boende fick ligga ett dygn i sängen då också. Någon acceptabel förklaring till varför det blev så här under sammanlagt tre helger finns inte, tycker socialchef Bella Kronman.

– Det skulle kunna finnas rimliga förklaringar i att man varit för få eller så. Vi har diskuterat det här fallet och kommit fram till att det nog inte var så, utan det har varit det antal personal som det skulle vara, säger Bella Kronman.

Den som i anmälan anklagdes för att inte sköta sina arbetsuppgifter har i samtal med ledningen för boendet bekräftat uppgifterna i anmälan. Men den anställde säger också att liknande saker hänt när andra jobbat också.

Både den som anmälde vanvården och den som anmäldes jobbar fortfarande kvar på boendet i Lindesbergs kommun. Det som hänt har diskuterats i arbetsgruppen och rutinerna har nu skärpts.

Men vilken information de anhöriga till de gamla fått kan socialchef Bella Kronman först inte svara på. Sedan tar hon reda på hur det gått till.

– Jag har fått besked nu om att de inte har informerats. Så är det tyvärr, säger Bella Kronman.

– Anledningen till att de inte informerats skulle jag kunna tänka mig är att man betraktar det här som en försummelse och engångsföreteelse, fortsätter hon.

Tycker du att de anhöriga bör få information om en sådan här händelse?

– Jag anser att de ska absolut få det, säger Bella Kronman, som nu sett till att de anhöriga till de gamla på boendet i Lindesbergs kommun informerats om vanvården i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".