örebro

Döva ungdomar röker och dricker mer

"Handlar om det sociala" Sandra Stunis på RGD/RGH i Örebro
1:51 min

Flera olika undersökningar visar att rökning och alkohol är vanligare hos döva och hörselskadade än hos hörande ungdomar. Jämfört med hörande är det dubbelt så många döva och hörselskadade som anser sig själva ha varit riskkonsumenter av alkohol; två av fem röker och en av fyra har provat narkotika.

– Jag tror det handlar mycket om det sociala, vi är en liten grupp. Man vill passa in, säger Sandra Stunis som går på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade, RGD/RGH i Örebro.

Bland hörselskadade pojkar är det fyra gånger fler som röker än bland hörande pojkar. Bland flickor är det nästan lika många som röker. Tre av tio elever på RGD/RGH anser sig själva ha varit riskkonsumenter av alkohol.

– När det gäller alkoholmängden tror jag det beror på att föräldrar inte är i närheten och inte kan bromsa upp det. Sedan beror det också på att beroende på hur hörselskadad du är kan du få mer pengar, så kan du få en viss summa pengar. Du får mer pengar i månaden, kan dricka mer, festa mer, ha roligt, säger Emil Edberg, på RGD/RGH.

DHB, Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn, har i 60 år jobbat med att förbättra situationen för just döva, hörselskadade och språkstörda barn. "Vi är en grupp fast två ändå" är en undersökning som DHB har gjort tillsammans med Sveriges Dövas Riksförbund och Örebro universitet, som visar att en elev på RGD/RGH som är över 19 år och bor ensam i en egen lägenhet kan få upp till 16 000 kr i månaden.

– Det är ganska tufft för många, och då har väl det här varit ett sätt för samhället att balansera det. Sedan ska man säga det att den stora majoriteten av eleverna på riksgymnasierna är att mycket av pengarna använder man för att bo i elevkollektiv och då är det inte de summorna, men skulle man flytta till en egen lägenhet efter att man fyllt 19 kan man komma upp i de här summorna sista året eller åren av gymnasestudierna, säger DHB:s ordförande Janne Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".