Foto:Nina Varumo/Scanpix.
Äldrevården

Ändrade rutiner efter vanvård i Linde

Hör Lindesbergsbor om vanvården. Reporter Andreas Morén.
0:41 min

I Lindesberg ska kommunen i fortsättningen alltid informera anhöriga om det upptäcks att gamla utsatts för vanvård på ett äldreboende. Kommunen ändrar sina rutiner efter det fall av vanvård som vi rapporterade om på måndagsmorgonen. Bella Kronman är socialchef på Lindesbergs kommun.

– Vi kommer att revidera våra egna instruktioner, och skriva in att man omedelbart ska kontakta även anhöriga när det har hänt någonting som är utanför det normala.

Så nu ändrar ni era rutiner?

– Ja, det kommer vi att göra, säger Bella Kronman.

På måndagsmorgonen kunde vi berätta att flera av de gamla på ett äldreboende i Lindesbergs kommun inte kom upp ur sina sängar flera helger i våras. En gång fick en av dem äta kvällsmat nerkissad i sin säng.

Det var en av de som jobbar på boendet som slog larm, men de anhöriga till de gamla fick information först efter att Sveriges Radio Örebro i förra veckan började ställa frågor om händelserna.

Nu ändrar alltså kommunen sina informationsrutiner.

Direkt efter händelserna i våras ordnades också samtal om att alla anställda är skyldiga att säga ifrån när verksamheten inte fungerar som det är tänkt.

Dessutom gjordes ett schema över när en av de gamla skulle tas upp, och personalen fick börja signera en lista för att visa att det fungerade.

Men så kommer det inte vara i längden förklarar socialchef Bella Kronman.

– Det är ju egentligen en tillfällig åtgärd som hon satte in för att markera vikten av det här. Det är ju någonting som är en självklarhet, alla ska ju känna till att man har rätt att komma upp, och att man ska komma upp.

Men visar inte de här händelserna att det behövs? Här var det ju så att de gamla inte kom i och ur sängen när de skulle?

– Ja, och vi uppfattar att det här är tillfälliga händelser. Vi uppfattar inte att det här är något pågående, eller har varit pågående. Så vill jag säga, avslutar socialchef Bella Kronman på Lindesbergs kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".