Tågen ska gå bättre i år än förra vintern. Arkivbild: Jens Tisbo/SR Örebro.

Tågen ska gå som tåget i vinter

Tågen ska gå bättre i vinter än förra vintern. Det säger Kenneth Stjerdorff som är kvalitetschef på Trafikverket. En hel del pengar har satsats på att förbättra förutsättningarna. Bland annat ska det byggas på rangerbangården i Hallsberg, förklarar Kenneth Stjerndorff.

– Vi lägger in värmeslingor i någonting som kallas för fördelningszonen, där vi fördelar vagnar som ska bilda nya tåg. Det är ett projekt som håller på nu, och kommer bli färdigt en bit in på nästa år.

Hur känslig är tågtrafiken för just snö?

– När det kommer mycket snö på kort tid så tar det tid att plocka ur snön ur växlarna. Vi har ju någonting som heter växelvärme, och den fungerar till en viss gräns, men blir det snö och is i växlarna då måste man ta bort isen med handkraft.

Vad är skillnade i år mot förra året, skulle du säga?

– Vi har en betydligt bättre beredskap. Vi har tagit in resursförstärkning i form av lok och personal, och vi är allmänt sett mycket bättre på tå, skulle jag vilja säga.

Vad kostar det här?

– Trafikverket har ju satsat 400 miljoner totalt sett för den här vintern, utöver de gängse kontrakten, säger Kenneth Stjerndorff på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista