Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Askersunds kommun

Löneavdrag för rökning på arbetstid

"Vi hade stämpelklocka" Christer Johansson på Askersunds kommun
2:02 min

Askersunds kommun har en tuff tobakspolicy, så tuff att de själva har svårt att leva upp till den. De anställda hos kommunen i Askersund har fått avdrag på lönen för att röka cigaretter, snusa eller tugga tobak på arbetstid

– Vi hade stämpelklocka ett tag när vi gick ut för att röka, säger Christer Johansson som ett tag hade avdrag på lönen för att röka.

Enligt Ylva Lundbom som är handledare på Arbetsmarknadsenheten säger att metoden att använda stämpelklocka togs bort eftersom det lätt blev orättvist. En del stämplade helt enkelt inte ut när de gick ut för att röka. 

Arbetsmarknadsenheten följer inte längre kommunens egen policy. Här får rökarna använda sina fem-minuters-pauser varje timme till att röka numera. Men egentligen ska rökning på arbetstid ge avdrag på lönen eller så får man jobba igen den tiden. Men det har visat sig att det svårt att se om den stränga tobakspolicyn efterlevs.

– Vi vill inte att det här ska vara en polisiär verksamhet, att vi ska behöva kontrollera. Men har vi en policy som säger att det ska vara tobaksfri arbetstid så känns det som att cheferna måste hålla en viss kontroll på det, säger personalchef Göran Richter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".