Björn Sundin, Socialdemokraterna i Örebro. Foto JensTisbo / SR Örebro.
Örebro kommun

Politiken för dyr, tycker S

1:45 min

Socialdemokraterna tycker att för mycket pengar har budgeterats för fasta kommunalråd och politiska sekreterare. Kommunstyrelsen i Örebro fastställde fördelningen för drygt två veckor sedan.

– Vi har hela tiden sagt att det borde gå att spara två till tre miljoner på antalet anställda politiker. Det tycker vi fortfarande borde vara möjligt, säger Björn Sundin, Socialdemokraternas kanslichef.

Men det handlar inte bara om pengar. Även själva fördelningen av kommunalråd och politiska sekreterare mellan partierna är orättvis, menar Socialdemokraterna.

Nu efter valet har vissa partier vuxit medan andra har krympt. Men Björn Sundin tycker inte att resursfördelningen, som det nyligen beslutades om, står i proportion till hur det har gått för partierna i valet.

– Det vore vettigare att ha en princip som utgick från hur många röster man fick i valet eller hur många mandat det är i kommunfullmäktige. Att det finns någon proportion mellan det. Det viktiga är att det borde finnas någon slags regel som styr hur fördelningen ska gå till, och att den regeln gärna ska vara överenskommen innan valet.

Nu finns det inga sådana principer eller regler. Enligt den nya fördelningen får Koalition Örebro sammanlagt fler kommunalrådsresurser och politiska sekreterare än oppositionen. Detta även fast oppositionen, Socialdemokraterna och vänstern, efter valet fick fler mandat i kommunfullmäktige än Koalitionen.

– Anledningen till det är att vi har rätt många småpartier inne i fullmäktige. Och vi tycker det är rimligt att alla partier ska ha en grundbas för att bedriva sitt politiska arbete och då blir de små partierna överkompenserade, och de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna, underkompenserade. Det tycker vi ändå är rimligt, säger Kent Persson (M) som representerar Koalitionen.

Björn Sundin tror däremot att det skulle gå att bedriva en god kommunpolitik även med färre resurser.

– En kommun som Örebro skulle klara sig med färre kommunalråd och politiska sekreterare, det finns många andra kommuner i vår storlek som klarar sig med mindre än så.

Björn Sundin säger att det är rimligt att skära ner på även de politiska kostnaderna när det sparas in pengar på de flesta andra avdelningar inom kommunen.

Kent Persson å andra sidan håller inte med.

– Politiken behöver ha sina förutsättningar för att kunna styra och driva Örebro kommun framåt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista