Tre personer som jobbar inom äldrevården i Örebro kommun har stängts av. Bilden är beskuren. Foto: Nina Varumo/Scanpix.
Örebro

Använde våld för att ge medicin

0:52 min

(Uppdaterad) I Örebro har tre av de som jobbar inom den kommunala äldrevården stängts av under året, efter att ha misskött sina arbetsuppgifter. En av de anställda har en gång med våld tvingat i en gammal medicin. Två av de avstängda har även anmälts tidigare.

Totalt har tre anställda stängts av. Förutom att en använde våld för att ge en äldre medicin, så har en annan både varit hårdhänt i sitt arbete och uttryckt sig kränkande, medan den tredje pratat nedlåtande om de gamla.

Två av de avstängda har blivit anmälda tidigare. Den ena anmäldes för ett år sedan och den andra för två år sedan.

Uppgifterna framkom efter att Sveriges Radio Örebro granskat alla Lex-Sarah-anmälningar som gjorts på Örebro kommuns äldreboenden i år.

Elisabeth Liljekvist, tillförordnad förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen säger att de flesta mötena med de äldre går bra, men att det finns undantag.

– Ibland blir det så här, och det är inte okej. Det är därför vi har den här Lex-Sarah-lagstiftningen.

Hon betonar att det är viktigt att det görs anmälningar när något går fel, men hon säger också att det är oundvikligt att det begås fel inom vården.

Däremot säger hon att det oftast inte handlar om vanvård, utan om dåligt bemötande.

Två av de avstängda vårdarna har blivit anmälda förut, och enligt liljeqvist kan det bli aktuellt med avskedningar.

– Utifrån vad som har hänt kan det vara så, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista