Riham Imaheldin och Benjamin Basmasi på läxhjälpen i Vivallaskolan Foto:Jaber Fawaz
vivalla

Allt fler läser på universitet

"Som riksgenomsnittet" Åsa Wedholm är projektledare för Linje 14
1:47 min

Allt fler elever på Vivalla och Mikaelskolan I Örebro fortsätter med högre studier. Det visar den omfattande utvärderingen av projektet linje 14, som företaget markör utfört i uppdrag av Örebro kommun och Örebro Universitet.

– Man har sett att ungdomar från Vivallaskolan och Mikaelskolan går vidare till högre studier ungefär som riksgenomsnittet. Och då kan man tycka jaha vad är det för märkvärdigt med det. Men om man tänker på att det är sex procent av föräldrarna som själva haft möjlighet att plugga vidare här i Vivalla, och tolv procent i Mikael, så är det väldigt höga siffror, säger Åsa Wedholm projektledare för Linje 14.

Linje 14-projektet startades 2003 och går ut på att motivera högstadieelever på Vivalla och Mikaelskolan till högre studier. Det görs genom Studentambassadörer som vägleder och hjälper högstadielever med sina läxor.

De första tre åren finansierades projektet av utbildningsdepartementet. Och därefter i ett samarbete mellan Örebro kommun och Örebro universitet.

På uppdrag av kommunen och universitetet gjordes en omfattande utvärdering med väldigt goda resultat. Men projektledaren Åsa Wedholm berättar att trots att universitetet och Kommunen alltid har varit positiva så har det ständigt funnits oro om projektet får fortsatta medel eller inte.

– Det har funnits en jättestor oro. Och en stor del av mitt jobb har gått ut på att jobba med det här. Men jag har ändå alltid upplevt att man vill satsa på det, säger Åsa Wedholm.

Några andra som också uppskattar projektet är Benjamin Basmasi och Riham Imaheldin, två elever som gått på läxhjälpen i tre år nu.

– Jag tycker att det är otroligt bra. För elever som kommer hit får den hjälpen de behöver med de studierna de har, säger Benjamin Basmasi.

– Jag är verkligen tacksam att de har kommit till vår skola. Jag älskar det, alltså man får så mycket hjälp, säger Riam Imahildin.

Och förutom att få hjälp med läxorna, har dem även många frågor ,säger studentambassadören Muamer Sepic.

– Det är jättekul. Det brukar vara jättemycket frågor om universitetet, om olika utbildningar, om skolan, om studenterna här, om lärarna och om hur mycket tentor och prov man har, säger Muamer Sepic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".