Foto: Nina Varumo/Scanpix.
Lindesberg

Socialstyrelsen ska granska äldreboende

"Viktigt för förtroendet" Anna-Karin Nyqvist på Socialstyrelsen
1:56 min

Efter Sveriges Radio Örebros avslöjande i början av veckan att gamla vanvårdats på ett äldreboende i Lindesbergs kommun kommer Socialstyrelsen att göra en granskning av boendet. Socialstyrelsen menar att kommunen borde ha informerat de anhöriga om vanvården redan i våras när den upptäcktes.

– Dels tror jag det är viktigt för förtroendet för äldreomsorgen att man informeras. Sedan är det också viktigt att brukaren och de anhöriga får lämna sina synpunkter på den händelse som inträffat, säger Anna-Karin Nyqvist som är sektionschef på Socialstyrelsens region mitt för tillsyn över äldrevård och hemsjukvård.

Det var i måndags morse Sveriges Radio Örebro berättade att gamla på ett äldreboende i Lindesbergs kommun under flera helger i våras inte togs upp ur sina sängar på dagarna och inte fick sina blöjor bytta.

Men de anhöriga fick ingen information om vad som hänt på boendet i Lindesbergs kommun förrän vi i förra veckan började ställa frågor om det.

Anna-Karin Nykvist på Socialstyrelsen förklarar att det inte finns någon lag som kräver att anhöriga informeras, men att det finns en stark rekommendation om det.

Ändå verkar det inte vara helt ovanligt att anhöriga inte får information.

I tisdags berättade Sveriges Radio Örebro att tre anställda inom äldrevården i Örebro stängts av efter att de på olika sätt behandlat gamla illa.

Men enligt kommunens utredningar var det bara i ett av de tre fallen som de anhöriga kontaktades när de här missförhållandena upptäcktes. När det gäller de här fallen i Örebro har Socialstyrelsen ännu inte bestämt sig för om man ska göra några egna granskningar av vad som hänt.

Men vanvården i Lindesberg ska utredas säger sektionschef Anna-Karin Nyqvist.

– Vi ska göra en egen granskning för att försöka förhindra att det inträffar något liknande på andra ställen i kommunen, men också komma tillrätta med de problem som finns på det enskilda stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".