Gunnar Skeppner, barnkliniken USÖ. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Universitetssjukhuset i Örebro

Brister i kontakten med socialen

1:54 min

Fallet med det spädbarn som misstänks ha dödats av sin mamma kommer att Lex Maria-anmälas av Universitetssjukhuset i Örebro. Redan idag säger ansvarige chefen på sjukhusets barnklinik Gunnar Skeppner att det finns brister i kontakten med kommunens socialförvaltning. 

– Det finns ingen regelbunden kontakt på det sättet och inga rutiner. Samarbetet mellan socialförvaltningen och sjukhuset bör förbättras, säger han.

Om sjukhuset hade haft andra rutiner och om de hade gjort en anmälan till socialförvaltningen i fallet med den lilla bebisen som hade blåmärken på sin kropp, redan vid första vårdtillfället på USÖ, hade fallet kunnat få ett annat slut. Den tre månader gamla bebisen misstänks ha dött till följd av fysiskt våld hon utsatts för och det är mamman som sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Lagen vad gäller anmälningsplikten är annars mycket tydlig och den gäller inte bara all personal på sjukhuset utan också all personal inom förskola och skola.

Om misstanke finns att ett barn far illa ska det anmälas till socialförvaltningen. Enligt Lillemor Odencrants, chef för socialjouren i Örebro, kommer det inte för många anmälningar.
– Anmälningarna är väldigt adekvata, säger hon.

Hon förklarar att de alltid träffar de som anmälts och därefter avgör socialförvaltningens tjänstemän om de ska inleda utredning eller inte.

Socialstyrelsen vill ha in Lex Maria-anmälan senast två månader efter att händelsen som anmälts inträffade. Åtal skulle ha väckts mot mamman i förra veckan men utredningen är inte färdig ännu, säger åklagaren i ärendet Karin Lindell, som fått tre veckors förlängning med utredningsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista