20 vargar ska placeras ut i Sverige, och Örebro län är ett bra område menar forskare. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
Länet

Sjukdom kan komma med inflyttad varg

"Vandrarvargar kan sprida sjukdom"
1:49 min

Det finns en risk att de vargar som spontant vandrar in till Sverige kan bära på flera farliga sjukdomar. Dvärgbandmask och den fruktade rabiessjukan är ett par av dem som riskerar att spridas hit, även om chansen är liten, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

En varg som vandrar in i Sverige från Finland eller Ryssland, kan bära med sig sjukdomar som kan vara förödande för den vargstam som redan finns i landet. Rabies kan exempelvis ta död på vargar i den redan lilla stammen, men kan också ställa till det för andra djur. Det menar Carl Hård af Segerstad vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

- Det skulle vara farligt för de allra flesta däggdjur, inklusive människan, säger han. Blir du biten av ett rabiesinfekterat djur, kan du räkna med att du är smittad.

Kan vara dödligt

Rabies är en virussjukdom som sätter sig i hjärnan, men för människor finns vaccin. När det gäller dvärgbandmask är det värre. Får man i sig maskens ägg blir man oftast sjuk och kan behöva opereras. Är det riktigt allvarligt kan man till och med dö.

Det finns dock länder där man lever med de här problemen, men där gäller det att vara noggrann när man är ute i skogen. Till exempel kan man inte stoppa bär i munnen direkt, och det kommer vi få tänka på om sjukdomarna sprids till Sverige.

- Ja, vi kommer att få förändra vårt beteende liksom vår bär- och svampkultur i skogen, säger Carl Hård af Segerstad, vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Nya rutiner

Idag kontrolleras inte vargar som vandrar in i landet spontant. Visserligen är de inte speciellt många, men de utgör ändå en risk. Däremot brukar man göra DNA-analyser och radiomärka vargar som vandrar in. Och myndigheterna föreslår nu att man även ska passa på och kontrollera vargarna för sjukdomar och maska av dem innan de kan fortsätta sin vandring. Skulle de bära på rabies bör de dock avlivas anser de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".