1 av 2
Formens Hus i Hällefors, vars ekonomi nu granskats av kommunens revisorer. Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Revisorerna fr v Kim Mattsson (S), Hans Eriksson (S) och Torbjörn Ström (Hällefors oberoende). Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Formens Hus i Hällefors

Skarp kritik mot politikerna

"Man har inte haft nån struktur på det här bolaget"
1:58 min

Det är mycket hård kritik som revisorerna i Hällefors riktar mot de lokala politikerna som suttit i bolagsstyrelsen för Formens Hus. Politikerna, med dåvarande kommunalråd Pentti Supponen (S) i spetsen, borde ha varnat kommunstyrelsen om det hopplösa ekonomiska läget, menar revisorerna.

Kommunens representanter i aktiebolaget Formens Hus borde enligt revisorerna ha meddelat kommunstyrelsen hur det låg till med ekonomin mycket tidigare, till exempel att aktiekapitalet var förbrukat.

- Att det egna kapitalet är förbrukat är nämligen mycket allvarligt när det gäller ett aktiebolag, menar Kim Mattsson, kommunrevisor och Socialdemokrat i Hällefors kommun.

Ingen struktur

- Man har inte haft nån struktur på det här bolaget, inga grundförutsättningar för att kunna klara det här. Man tycks ha försökt överleva på de EU-bidrag man fått, och det har naturligtvis inte gått, säger Hans Eriksson, kommunrevisor och Socialdemokrat i Hällefors kommun.

Som en följd av Formens hus-konkursen kommer Hällefors kommun få fortsätta betala för satsningen. Kommunen har redan pumpat in 125 miljoner kronor i verksamheten.

- Driftskostnaderna kommer att hamna på kommunen, säger en av kommunrevisorerna Hans Eriksson (S). Vad jag har hört handlar det om ett begärt bidrag nästa år på en och en halv miljon kronor.

- Dessutom hamnar ju lånen på 5,5 miljon kronor på kommunen, säger Hans Eriksson (S).

Omfattande brister

De tre revisorerna Kim Mattsson (Socialdemokraterna), Hans Eriksson (Socialdemokraterna) och Torbjörn Ström (Hällefors oberoende) är alla mycket hårda i sin kritik och pekar på omfattande brister i uppföljning, protokoll och kalkyler. De lokala politikernas sätt att missköta sitt uppdrag i Formens Hus AB har bidragit till att bolaget gick i konkurs, menar de.

Hälleforsborna, som hade hoppats på arbetstillfällen till orten, är besvikna.

- Det är för jävligt att det får gå till på det här viset, säger Per-Ola Elgh. Det är ju vi som får stå för det här sen. Vi som betalar skatt här i kommunen.

- Det drabbar ju oss invånare med höjda skatter och hyror och allt möjligt, säger Willy Karlsson. Vi får täcka för kostnader för såna här saker som jag personligen tycker är helt vansinne.

Han betvivlar att satsningen på Formens Hus kommer gagna Hällefors, ens på sikt.

- Det vill jag se innan jag tror det, säger Willy Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".