Färdigvårdade på rättpsyk men fortfarande inlåsta

Sex personer som sedan länge skulle skrivits ut sitter inlåsta på en rättspsykiatrisk klinik i Örebro. Deras hemkommuner har inte ordnat stödboendet som personerna har rätt till. För några av dem handlar det om upp till fyra år sedan de aktualiserats, säger Rolf Hagström, chefsöverläkare vid kliniken, till SVT Tvärsnytt.

Personerna är dömda för olika brott till rättspsykiatrisk vård, men anses inte längre farliga om de bara får rätt till stödboendet. Flera av dem kommer från Örebro. Kommunalrådet i Örebro Carina Dahl medger att kommunen bryter mot lagen. Hon pekar dock på att gruppboenden som planerats har överklagats av närboende.
Nu ska länsstyrelsen granska kommunernas hantering.
-Det får inte vara så att någon psykiskt funktionshindrad person blir kvar i den delen av verksamheten för att en kommun inte ställer upp med det stöd och den service som individen behöver, säger Christer Engback på länsstyrelsen i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".