Örebro

Problem med istappar trots kyla

1:31 min

Om man får en fallande istapp i huvudet så kan man dö och trots en kall vinter så bildas det ändå istappar när värmen stiger genom dåligt isolerade tak och smälter snön som ligger på taket.

Ett av husen som har problem är konserthuset i Örebro där kommunala bolaget Kommunfastigheter Örebro sköter driften. Där hänger det stora istappar varje morgon.

– När det gäller istappar är det väl tre eller fyra av våra fastigheter som är riktigt hårt utsatta, säger Benny Fägerstad, driftchef på kommunfastigheter i Örebro.

Trots att det bara gått en natt sedan konserthuset i Örebro senast rensades från istappar är de redan tillbaka.

– Under vintern nu så rensar vi varje dag. Det är inget vi tar lätt på, det är viktigt för oss att det tas bort så att ingenting händer, säger Benny Fägerstad.

Fallande istappar kan vara livsfarliga och genom åren har flera personer avlidit efter att de fått fallande istappar i huvudet. Nu ska kommunfastigheter i Örebro börja skotta vissa tak för att det inte ska finnas någon snö som kan smälta och bilda istapparna.

– Nu är det inte någon totalskottning vi gör utan det är framförallt hängdrivor och på sådana ställen där vinden har sett till att vi fått stora drivor som vi kommer se till att det kommer bort, säger Benny Fägerstad.

Men den här skottningen är inte bara för att råda bot på problemen med snö som smälter och blir till istappar. Man vill också se till att förra årets händelser, med flera tak som rasade in, inte händer igen.

– Just nu är snön ganska lätt, men blir den packad så blir det fort tyngd. Får vi sen mildväder så tar snön åt sig ganska mycket vatten. Vi försöker ligga före nu istället. Första gänget går igång idag eller imorgon, vi har precis suttit och planerat var vi ska börja någonstans, säger Benny Fägerstad, driftchef Kommunfastigheter Örebro.

Mattias Rensmo
mattias.rensmo@sr.se