Inget extra till jul

1:43 min

En del barnfamiljer i Örebro har inte råd att köpa julklappar åt barnen.Ekonomiska svårigheter gör att vissa försöker ansöka om ett extra julbidrag på försörjningsstöd.

-- Vi ger inget extra till barnfamiljerna, säger Ulrika Staaf enhetschef på försörjningsstöd.

Julen kan vara en svår tid.

En del barnfamiljer i Örebro har inte råd att köpa julklappar åt barnen. Ekonomiska svårigheter gör att vissa försöker ansöka om ett extra julbidrag på försörjningsstöd.

– Ja så är det säkert. Det kostar en hel del, och det är möjligt att någon handläggare fått sådan ansökan. Men vi ger inget extra till barnfamiljerna, utan vi har ett extra normbelopp för de som är aktuella mer än sex månader. Då får den barnfamiljen 400 kronor extra utöver normen varje månad, säger Ulrika Staaf enhetschef på försörjningsstöd.

Den idealiska bilden av jul är familjetid, samhörighet, värme, middagar och inte minst julklappar.

Men verkligheten stämmer inte alltid överens med den uppmålade bilden.

På försörjningsstöd i Örebro ges inget extra bidrag runt jul, men frågan är om man inte kan hålla in på dessa extra 400 kr barnfamiljerna får per månad och ge tillbaka dem som en klumpsumma runt jul ?

– Det får familjen själva göra. De vet ju att det är jul varje år, så de får själva bestämma vad de vill använda de här pengarna till, säger Ulrika Staaf.

Men någon som är väl medveten om problematiken runt jul är Svenska kyrkan i Örebro som Öppnar upp dörrarna för de utsatta och erbjuder en trygg jul med mat och julklappar. Varje år är ligger ansvaret på en ny kyrka och i år är Olaus Petri kyrkan värd säger Anna Apell Källström prästen på plats.

– Julen är ju en utsatt tid. Det är då som själva relationerna är i fokus väldigt mycket. Och en bild som är väldigt idealiserad ges ju till oss. I kyrkan märker vi att det inte är så. För julen är en tid då brister kommer fram , sprickor i tillvaron, då det märks att att relationerna inte är så hela alls. Och då så finns vi som en plats för gemenskap. Man ska känna sig välkommen in, säger Anna Apell Källström.