Örebro

Snöröjningspengar räcker inte till

1:36 min

Det blir bara en marginell ökning på nästa års snöröjningsbudget i Örebro kommun. Trots att kommunen överskrider budgeten med 30 miljoner så lägger man bara till 2,5 miljoner till nästa år.

– Vi kan ju bara budgetera för en normal vinter, en sådan här vinter kan vi ju inte förutse, säger Gösta Eriksson som är verksamhetschef på park och gata vid tekniska förvaltningen i Örebro.

Örebro kommun kan bara budgetera för en normal vinter. Nästa år förstärks snöröjningsbudgeten med endast 2,5 miljoner kronor för att hålla centrala Örebro mer rent. Mer pengar blir det inte trots att budgeten överskridits rejält i år.

Alla kommuner i länet har överskridit sina snöröjningsbudgetar. I flera kommuner har de överskridit med mer än dubbla budgetsumman, och på många håll tog budgetpengarna slut redan i mars i år.

Örebro har i år en budget på 16,2 miljoner kronor, och Gösta Eriksson tror att slutnotan kommer hamna runt 45 miljoner kronor i år. Frågan är var pengarna kommer ifrån?
– Vi kommer redovisa ett underskott för förvaltningen, sedan kommer man täcka det i det överskott som kommunen redovisar.

Gösta Eriksson förklarar att de år då förvaltningen gått under budgeten har de fått ge tillbaka pengar, men att de får pengar som täcker kostnaderna när de går över budgeten. På så vis blir inga andra aktiviteter lidande, eftersom pengarna i sådana fall kommer från kommunens eget överskott.

Men trots att det kostat mycket pengar och Gösta Eriksson helst ser att det inte snöar mer, så är han nöjd med hur det gått hittills.

– Jag tycker det har gått rätt så bra. Första snöfallet var lite svårt dör vi hade massa nya entreprenörer, men sen har det gått bra efter det.