Fältarbetare i Kumla minskar drogandet bland unga

Om man vill hindra barn från att ta droger gäller det att vara där barnen är. Det säger Kent Ericzon som är fältarbetare i Kumla och tillsammans med sin kollega i tre år har jobbat för att förebygga Alkhol, tobak och narkotikaanvändning bland barn.

Han berättar att han och kollegan fungerat som en sorts moralisk bromskloss när de sökt sig till de platser där tonåringarna finns.

Det kan låta enkelt att rädda barn från droger bara genom att finnas där de finns. Men Kent Ericson och Ola Bosshammar säger att det här sättet att arbeta på är ganska ovanligt. Det är nämligen inte så många fältarbetare som vill jobba på de obekväma tider då barn är ute och tar droger. Och nu börjar Kumlamodellen bli rikskänd. För att den ger resultat.

Om man tittar på niondeklassarna i Kumla är det nu kring fyrtiofem procent som testat alkohol det här året jämfört med femtioåtta procent i länet. och bland flickorna har antalet som dricker sig berusade mer än halverats på två år.

Rökningen har även minskat bland tjejer.

Fältarbetarna har haft god hjälp av polisen, politikerna och primärvården. De två fältarbetarna lyder också direkt under kommunstyrelsen och det gör att de inte heller prioriteras bort i första taget.

Och om svensk antidrogpolitik fått kritik för att vara för strikt så är det ingen förändring i hur Kent Ericzon och hans kollega Ola Bosshammar ser på droganvändingen. Här strävar man mot noll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista