Fridlyst växt grävdes upp - nu anmäler länsstyrelse

För första gången har länsstyrelsen i Örebro län lämnat in en anmälan till åklagaren om att en fridlyst växt grävts upp på sin växtplats.

Det gäller den fridlysta Mosippan som bara finns på några få platser i länet.

Mosippan är en kräsen art som kräver torr sandmark. Den har stora blommor, som är vita på insidan och rosa på utsidan.

Den har varit fridlyst i hela Sverige sen 2000, men i Örebro län fridlystes den redan 1961. Den har minskat kraftigt de senaste 40 åren, och vid den senaste inventeringen hittades den bara på 15 platser i länet.

En av dem platserna fanns i Adolfsberg i Örebro, där Mosippan funnits i minst 70 år, men i mitten av maj grävde någon upp samtliga plantor där.

Eva Ekholm-Pehrson på länsstyrelsen säger att Mosippan inte går att flytta, för då dör den, och därför tycker hon att det som inträffat är extra tragiskt.

Länsstyrelsen har nu anmält det hela till åklagare, och det blir nu miljöåklagaren som får ta ställning till om fallet med de uppgrävda Mosipporna i Adolfsberg ska tas upp eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".