Sophämtning stoppas av halka

"Det värsta sopåkarna varit med om"
1:03 min

Örebro kommun har just nu svårt att klara sophämtningen på landsbygden. Ungefär 100 hushåll kommer den här veckan inte få sina soptunnor tömda.

Det är hala osandade småvägar som ställer till det för sopåkarna.

- De säger att det är det värsta de varit med om, säger transportsamordnare Jarl Örneskog på Örebro kommuns tekniska förvaltning.

- Jag har sagt åt dem att om de ser att det är totalt osandat och blå-is på hela vägen så är det ingen idé att åka in på vägarna. Det är så stor risk att åka i diket, och då tar det minst tre timmar att få upp bilen, fortsätter Jarl Örneskog

Sopbilar från kommunen har redan kört i diket mer än tio gånger hittills i vinter, senast en i måndags och en i går. Sopbilarna kör med dubbdäck - men det räcker alltså inte just nu.

Därför har nu alltså kommunen bestämt sig för att helt enkelt hoppa över de halaste vägarna. Jarl Örneskog räknar med att ungefär 100 hushåll drabbas av det, den här veckan.

De får nu istället samla sitt avfall i sopsäckar som sopbilen kommer att ta med vid nästa hämtning - om väglaget är bättre då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".