Inte negativa till homosexuella

11 min

Kyrkonämnden i Lerbäck-Snavlunda är inte alls negativ till homosexuella präster. Det säger kyrkonämndens ordförande Gustav Svensson.

Som vi berättat tidigare så har en präst anmält församlingen till Diskrimineringsombudsmannen eftersom hon har starka skäl att misstänka att hon blev bortvald på grund av sin sexuella läggning.

– Jag tycker inte det här är roligt, och det är inte bra, säger Gustaf Svensson. Samtidigt måste jag säga att vi har inte hunnit än men vi kommer ha ett möte med de inblandade parterna för att försöka komma tillrätta med det vi kan komma tillrätta med.

Gustav Svensson säger att han vill träffa den kvinnliga prästen och hennes ombud tillsammans med den före detta kyrkoherde som ska ha uttalat de ord som gjorde att prästen gjorde en anmälan.

Vida Paridad från Örebro Rättighetscenter, som företräder prästen, hoppas att församlingen tydligare kommer ta ställning i den här frågan, så att inte samma sak händer igen.

Enligt anmälan till Diskrimineringsombudsmannen så ska kyrkoherden ha sagt att ledningen inte vill ha in "såna" i församlingen och att det inte vore bra om en homosexuell präst undervisar konfirmanderna och bor i prästgården med sin partner.

Kyrkonämndens ordförande Gustav Svensson säger nu att nämnden aldrig diskuterat saken.

– Den här frågan har aldrig varit aktuell, men jag är för egen del fullständigt beredd att ta allt avstånd man kan tänka sig, för såhär ska det inte gå till, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista