Upprop mot skolmaten på internet

1:37 min

På onsdagen strejkade många elever i Sverige mot skolmaten, det efter ett upprop på internetforumet Facebook som växte till 60 000 deltagare. Men i Örebro var de vi pratade med nöjda med skolmaten. En som gärna försvarar den är kökschef Fredrik Kämpenberg på Virginska skolan i Örebro. Han har följt historien på internet.

– Första reaktionen var att man blev lite fundersam. Man måste ta åt sig när det handlar om så många elever. Jag har följt den här gruppen sedan den hade under 30.000 medlemmar, och jag har tipsat väldigt många som jobbar inom skolmatsvärlden om den här, att de ska gå in och kommentera, läsa vad ungdomarna tycker, ta åt sig. Nu i fterhand så tycker jag att det är bra, jag välkommnar att folk engagerar sig, säger Fredrik Kämpenberg.

Han säger även att han kan ha förståelse att elever på vissa skolor reagerar, och att vissa säkert kan ha rätt om att skolmaten inte är bra på deras skolor. Men han förklarar att det inte alltid är personalens fel, utan snarare besparingarna som gör att man inte har tillräckligt med personal i skolköken. Det leder i sin tur till att man tvingas köpa färdig mat istället för att laga nyttig mat på skolorna. Men han tycker  inte att skolmaten i Örebro är dålig.

Två elever på Rudbecksskolan i Örebro, båda heter Sara, bekräftar  kökschefens uppfattning. De tycker att skolmaten är helt ok.

– Den är bra och varierad, och det är nyttigt, säger den ena Sara. 

– Man kan ju inte förvänta sig att man ska gilla allt, säger den andra Sara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista