Budgeten för Örebro 2005 klubbad och kritiserad

Örebro kommun delar ut 42 miljoner kronor extra till bland annat kollektivtrafiken, företagshälsovården och utbyggnad av bostäder med särskild service inom LSS nästa år.

Det blev klart igår när kommunstyrelsen klubbade igenom budgeten för 2005.

Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Mats Sjöström konstaterar att Örebro är på rätt väg, men att det krävs ett fortsatt tufft arbete för att hålla tillbaka kommunens kostnader.

Intäkterna från skatter och staten blir 150 miljoner kronor lägre än vad man trodde för ett halvår sen. Ändå får samtliga programnämnder utökade budgetramar nästa år.

Vänsterpartiet och miljöpartiet ställer sig bakom budgeten, medan oppositionen menar att de styrande politikerna försöker mörklägga den besvärliga ekonomiska situationen i Örebro.

I ett gemensamt uttalande konstaterar moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna bland annat att det inte går att låtsas att krisen är över. De tycker att budgeten saknar nödvändig stramhet och förändringsvilja, och att de 42 extra miljonerna som delas ut sänder fel signaler till förvaltningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista