Det råder läkarbrist i Örebro län trots höga löner och nyrekryteringar. Foto: Scanpix.
Örebro län

Läkarbrist ger dyra stafettläkare

0:55 min

Trots 20 rekryterade ST-läkare förra året är det läkarbrist i Örebro län. Och antalet hyrläkare eller så kallade stafettläkare ökar när Örebro landsting inte lyckas fylla läkarkvoten.

– Vi hyr in stafettläkare för att vi har ett vårduppdrag mot patienterna som vi måste fylla men det är definitivt inte den lösning vi vill ha, säger Marie Vallgårda, chef för primärvården i Örebro läns landsting.

"Det är inget vidare"
Att hyra in stafettläkare är ingen lösning på problemen och bland patienter kan det låta så här:
– Det är inget vidare att gå till en sån egentligen, det går väldigt fort och innan man vet ordet av så är man avklarad, säger en man på stan.

Har letat läkarstudenter i Polen
F
ör att kunna locka fler ST-läkare till länet, alltså läkare som är under utbildning till att bli allmänläkare, letar man bland svenska läkarstudenter i Poland och Tyskland. Man har även bland de högsta lönerna i landet, men det räcker inte.
– Lönerna generellt för läkarna i länet ligger inte lågt. Vi ligger i det högre skiktet i landet, men pengar är ju inte allt. Man måste ju trivas också. Vi måste visa att här är det bra att jobba och här kan man ha en kontroll över sin arbetssituation som gör att det blir hållbart i längden.

ida.leveby_andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista