Lena Baastad, Socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro. Foto:Peter Bjurbo/Sveriges Radio Örebro.
Örebro kommun

Politisk frustration i väntan på valbesked

1:50 min

Nu kommer kritik mot Valprövningsnämnden. Anledningen är att de fyra månader efter valet ännu inte beslutat om det ska bli omval eller ej i Örebro kommun. Statsvetare Agneta Blom anser att nämnden behöver mer resurser.

– Man kan undra om de har de resurser de behöver, i synnerhet när vi har ett sådant politiskt läge så det blir politiskt stillestånd, så det är väldigt olyckligt att de inte har resurser att snabbt avgöra den här typen av överklaganden, att det får dra ut på tiden så här långt, säger Agneta Blom.

Valprövningsnämnden är en myndighet med sex ledamöter och en ordförande utan fast tjänstemannaorganisation. De i år åtta personer som bereder ärdendena gör det vid sidan av sina ordinarie jobb. Därför började nämnden granska de överklaganden som rör kommuner och landsting först efter julhelgerna. Innan jul kom beslut om riksdagen.

I onsdags sammanträdde nämnden igen men då kom alltså inget beslut om Örebro. Frågan behöver utredas mer, enligt nämndens ordförande. Däremot tog nämnden beslut om ett 15-tal andra kommuner och flera landsting.

– Politiskt så kan man ju inte känna annat än en stor frustration. Vi har gått och väntat och vi konstaterar att det går ytterligare en vecka, och ytterligare en vecka, säger Lena Baastad som är kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro kommun.

Efter valet i höstas kom rekordmånga överklaganden, men trots det kommer besluten inte senare än vid tidigare val. Vid valet 1979 exempelvis beslutade nämnden så sent som den 28 februari att det skulle bli omval i Hallsbergs kommun, och då var det bara några få överklaganden mot över 100 i år. Men trots den invändningen håller Bengt-Åke Nilsson som är valprövningsnämndens ordförande med om att det behövs mer resurser.

– Vad man kan arbeta med är att arbeta upp en större krets av föredragande, det är naturligtvis tänkbart, och att det är fler som har det här som en extra uppgift och kan hjälpa till när det blir sådana här oväntade toppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista