Valprövningsnämnden

Örebro får inte gå före

1:36 min

Det överklagade valet i Örebro kan inte prioriteras före någon annan överklagan. Det tycker valprövningsnämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson.

Nämnden har beslutat om en rad kommuner där valet i höstas överklagades. Men det är fortfarande inte bestämt om det blir omval i Örebro kommun.

I morse berättade vi om kritik mot det. Efter valet i september kom det in rekordmånga överklaganden och Valprövningsnämnden har helt enkelt inte hunnit med att reda ut alla. Anledningen är att nämnden saknar en fast tjänstemannaorganisation. De som bereder ärendena gör det vid sidan av sina ordinarie jobb.

- Det här visar en brist i vårt demokratiska valsystem i Sverige. Det är inte byggt för att hantera så här många överklaganden på kort tid. Det är ett bekymmer, tycker moderaternas Kent Persson i Örebro.

Efter senaste sammanträdet i onsdags har de betat av ungefär hälften av överklagandena för kommuner och landsting, men det betyder inte att de prioriteras olika, säger nämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson

- Jag tror att alla kommuner och landsting som är berörda är angelägna om att få ett definitivt besked, så jag kan inte säga att vi prioritera någon kommun eller landsting före någon annan, säger Bengt-Åke Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista