Örebro

Svart i rutan hos tusentals abonnenter

Ett brott på en stor fiberkabel på fredagsförmiddagen orsakade ett längre avbrott för abonnenter för tv, bredband och telefoni i Vivalla och Lundby i norra Örebro. Avbrottet varade långt in på natten. Inte förrän strax efter halv fyra på lördagsmorgonen var felet avhjälpt.

Skanova, som äger fiberförbindelsen med totalt 11 000 förbindelser, kunde först inte lokalisera felet. I ett första skede beräknades det vara avhjälpt till klockan 22.30, men prognosen ändrades senare på kvällen till klockan 02.00.

För Comhems del handlade det totalt om cirka 2 000 abonnenter, och 700 bredbandskunder samt de som använder sig av bolagets Ip-telefoni. 

 – Det är väldigt olyckligt. Man skulle inte vara jätteglad om det händer ganska tidigt på fredagen och sedan är det inte löst på kvällen. Vi har inte fått några klara besked om när felet ska vara avhjälpt, säger Thomas Larsson, Comhems pressjour.

Enligt Nerikes Allehanda har även Telia, Tele2 och Telenors kunder drabbade.

Där fiberkabeln gick sönder är det för närvarande en byggarbetsplats. Marie Palmér på driften på Skanova förklarar varför det tar så lång tid att åtgärda felet:

– Man måste pumpa upp vatten för att komma ner till kabeln, men vi har påbörjat skarvningen nu, sade hon vid 22.30-tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista