Inavel bland varg ett problem

1:18 min

Den svenska vargen är kraftigt inavlad och det är ett stort bekymmer. Även om vargstammen ser frisk ut så är de valpar som föds idag mer släkt med varandra än helsyskon förklarar genetikern Mikael Åkesson, forskare på Grimsö forskningsstation.

– De har en inavelsgrad som ligger på strax under 0.3. Det betyder att de är mer släkt än helsyskon så att säga.

Vad betyder det då för arten?

– I vargpopulationen har vi sett att inavel har effekter på reproduktionsframgång och vinterkullsstorlekar blir mindre och mindre med ökad inavel.

Om man tittar kroppsligt då på vargar, finns det något där som kan ha att göra med inaveln?

– Till exempel missformade testiklar, ryggradsfel, problem med njurar och hjärta, men de är ganska lågfrekventa.

Inaveln är oberäknerlig, den kan slå till snabbt men forskarna säger att man vet för lite om när. Även om den svenska vargstammen fortsätter öka idag så är inavelsgraden en klar riskfaktor säger Mikael Åkesson.

– Jag tycker att en så pass hög inavel som vi har är en alarmklocka. Och dessutom finns dokumenterade fall där inavel haft en förödande effekt för populationen. Det finns populationer av huggorm till exempel där inavel lett till lokalt utdöende av en population.

Päivi Kotka

paivi.kotka@sr.se
019-19 20 42

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista