De butiker som sålde barnprodukter som saknade innehållsförteckning eller varningstext har nu fått saluförbud på produkterna. Foto:Jessica Gow/Scanpix.
Örebro

Bristande märkning på barnprodukter

1:13 min

Det förekommer omfattande slarv med varningstexter på hudprodukter riktade till barn i Örebros affärer. Det visar en ny rapport från miljökontoret.

– Vi har hittat en del brister när det gäller framförallt ingrediensförteckning och varningstext på svenska som har saknats i ganska många fall, säger Maj Åström, miljöinspektör på miljökontoret i Örebro.

Har du barn; läs noga på flaskan innan du schamponerar barnet. För det finns produkter i handeln som har brister.

Miljökontoret i Örebro har granskat 11 slumpvis utvalda butiker, från små närlivs till stora butikskedjor. I butikerna granskades 350 olika produkter; som barnsmink, babyoljor, barntatueringar, ansiktskritor, schampon och duschtvålar, allt riktat till barn.

Inspektörerna letade efter produkter med ett förbjudet konserveringsmedel; ett ämne som kan ge hudproblem och allergi.

Några produkter med konserveringsmedlet hittade inte miljöinspektörerna, men däremot 50 produkter med bristande märkning, främst att varningstext på svenska saknades.

Butikerna har nu fått saluförbud på produkterna tills de antingen tas bort eller märks upp.

– När det gäller ingrediensförteckning som saknas så är det en ganska allvarlig brist. För det är konsumentens enda möjlighet att kunna veta vad som är i produkterna, säger Maj Åström, miljöinspektör på miljökontoret i Örebro.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista