Björn Sundin. Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Örebro får fler höghus

1:49 min

Det byggs allt tätare mellan husen i Örebro, och det kommer också bli fler höga hus i framtiden om politikerna får som de vill.

Förätning är en trend i tiden när många vill bo i stan. Då använder man varje tänkbar yta för att få till fler bostäder.
– Det mest klimatsmarta sättet att bygga en stad är att bygga den så tätt som möjligt. Då kan vi bygga busslinjer som är effektiva och utnyttja allt tillsammans. Det menar Björn Sundin, socialdemokrat och ordförande för programnämnd samhällsbyggnad. Han tycker att förtätning är en bra utveckling.
– Det gör att vi ska använda ytor som inte används idag till att bygga hus på.

"Vi ska ju inte ta bort parkerna och torgen"
Redan exploateras Eyrafältet friskt, men flera parkeringsplatser är intressanta, en del fastighetsägare vill bygga på en våning, och kanske en innergård kan få ett nytt bostadshus. Det finns också tankar om spårområdet runt Resecentrum, Rudbecksskolan, Gustavsvik, och CV-området vid sjukhuset. Men det gäller att värna grönytorna.
– Vi ska ju inte ta bort parkerna och torgen, vi ska istället höja kvaliten på de grönytor och öppna platser vi har, så att de ger liv åt resten och blir mötesplatser för de som bor i den här stan, tycker Björn Sundin, (S).

Populärt med höghus
Höga hus är också på tapeten, förslag finns ju på att bygga vid Virginska gymnasiet och vid Telia-huset. Peder Hallkvist, biträdande statsarkitekt menar att en förtätning av Örebro inte bara handlar om höga hus, men visst kan det vara en del av stadens identitet.
– Det finns en hel del högre hus på 9-10 våningar sen lång tid tillbaka, det tycker jag väldigt mycket är en del av Örebros karaktär. Sen tror jag att en del högre hus än så skulle bli en bra del av Örebro.

Politikern Björn Sundin är öppen för fler höga hus i stan.
– Vi måste ju acceptera att staden för varje generation, årsring faktiskt kan börja ta sig upp i luften!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista