Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Örebro

Pappan vill begrava sin dotter

1:33 min

Pappan vill begrava sin dotters kropp och få besked om dödsorsaken, men nu har två och en halv månad gått sedan hans fru häktades misstänkt för att ha dödat deras lilla tre månader gamla dotter och fortfarande väntar han på besked.

– Hon har legat så länge i kylrummet nu. Det skulle kännas bättre om jag fick begrava henne, säger han då vi träffas.

Han förklarar att han har de kläder han har på sig och att han köpt en del nya åt tvååriga sonen men att han skulle behöva komma in i lägenhet.
– Jag förstår inte varför polisen inte bara kan hämta saker åt oss från vår lägenhet.

Kan inte gå hem
Till den tionde november bodde de där, han, hans fru och två små barn. Hans ögon fylls av tårar när han berättar om eftermiddagen när hans fru ringde honom på jobbet. Med upprörd röst berättade hon i telefon att hon tappat den lilla i badkaret och att spädbarnet nu kräktes och verkade ha svårt att andas. De åkte till Universitetssjukhuset i Örebro.

Dagen efter anhölls frun misstänkt för dråp på spädbarnet.

Pappan och parets andra barn, en tvååring, har bott på utredningshem i två månader. Nu, när de är tillbaka i Örebro kan de inte gå hem. Lägenheten är fortfarande, två och en halv månad efter misstanken om dråp inträffade, avspärrad.

Förhör väntar
Åklagare Karin Lindell säger att hon fattat beslutet att lägeneheten ska vara fortsatt avspärrad. I förra veckan kom en obduktionsrapport som styrker åklagarens tes om att brott begåtts mot spädbarnet. Nu väntar flera förhör med flera personer.

"Kan framstå som märkligt"
Lars-Olof Lund, som är chef på polisens enhet för grova brott säger att en brottsplats måste hållas ren, ibland i enstaka fall under lång tid:
– Det framstår som märkligt att man inte kan lämna ut lekasker men en brottsplats ska helst vara så intakt som möjligt för att man ska kunna göra de rätta bedömningarn av hur det faktiskt var när brottet skedde, säger han.

Datum för när åklagaren ska ha väckt åtal har flyttats fram vid några tillfällen och kvinnan har då omhäktats. Det senaste datumet nu för åtal är satt till den andra februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista