Kungafamiljens besök i Örebro.
Örebro 2010

Kostade tio miljoner skattekronor

1:38 min

Runt tio miljoner fick skattebetalarna betala för jubileumsåret Örebro 2010. Totalt kostade kalaset drygt 12 miljoner. Näringslivet bidrag med runt två miljoner. Men trots det är det få av de örebroare som Sveriges Radio Örebro pratat med idag som kommer ihåg vad som hände under Örebro 2010.

Ingenting, en byggarbetsplats, dålig kollektivtrafik och så var kungen här. Svaren var varierade när folk i Örebro svarade på vad de kommer ihåg av Örebro 2010.

Totalt kostade jubileumsåret över 12 miljoner kronor, varav tio var skattemedel. Majoriteten av pengarna gick till jubileumsdagen den 21 augusti då kungafamiljen var på besök i stan.

Men turistchefen på Örebrokompaniet Björn Fransson anser att miljonerna inte var bortkastade utan att dem gett mycket tillbaka till kommunen.

– Absolut, vi har fått tillbaka jättemycket, säger han.

I kommunens rapport om Örebro 2010 finns uppgiften om att det under året skrevs över 660 artiklar motsvarande ett annonsvärde enligt björn Fransson på mellan 40 och 50 miljoner kronor.

Men bland de tillfrågade Örebroarna tyckte många att kommunen satsat för mycket pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista