Örebro

Örebropolisen erkänner fel - har inte kontaktat kvinnans ambassad

2:06 min

Den kvinna som sitter häktad misstänkt för dråp på sitt spädbarn i Örebro är palestinier och nu kommer kritik från generalkonsuln Karam Farraj på palstinska ambassaden i Stockholm för att örebropolisen inte följt de regler som gäller och kontaktat konsuln så snart en utländsk medborgare frihetsberövats.

– De är skyldiga attt kontakta oss första dagen men det har de inte gjort, säger Karam Farraj.

Precis som svenska medborgare som misstänks för brott utomlands har rätt till stöd av den svenska ambassaden så har också utländska medborgare i Sverige rätt till stöd från sitt lands ambassad.

– Vi vill inte störa polisens arbete men vi tänker lyssna på mamman och ge henne det stöd hon behöver. Karam Farraj menar att familjen är ledsen över att regler inte följts, de hade behövt stödet från den palestinska ambassaden direkt.

Kvinnan greps den 10 november, för 2,5 månad sedan. Öreberopolisens informationschef Torbjörn Carlson erkänner att de gjort fel och brustit i sina skyldigheter i det här fallet.

– Ja, vi har helt enkelt missat att göra det. Vi har varit rätt arbetstyngda under hösten, det är ingen ursäkt men kanske en förklaring säger Torbjörn Carlson.

På torsdag kommer generalkonsuln Karam Farraj att träffa kvinnan som sitter häktad misstänkt för att ha dödat sitt spädbarn.

Som Sveirges Radio Örebro rapporterade på måndagen är familjens lägenhet fortfarande avspärrad vilket betyder att kvinnans man och andra barn inte fått ut ens kläder eller leksaker ur lägenheten. Det här är också något generalkonsuln är kritisk mot.

Men främst är han angelägen om att så snart som möjligt få ordna med en begravning för den avlidna lilla flickan. Det har dröjt alldeles för länge med den, säger Karam Farrij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista