1 av 2
Ägarna till nattklubben Ritz i Örebro är kritiska till beslutsunderlaget som lett fram till en varning. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Toni Fransson, nattklubbschef på Ritz.
Örebro kommun

Nattklubbsägare kritiserar varningsbeslut

Ägarna till nattklubben Ritz i Örebro ifrågasätter kommunens tillståndsutskott och deras arbetssätt, eller i alla fall deras sätt att vara uppdaterade i aktuella ärenden.

Som Sveriges Radio Örebro berättade tidigare i veckan har nattklubben återigen fått en varning, den här gången på grund av för höga ljudnivåer.

Men det är ju inte aktuellt längre, säger Toni Fransson, nattklubbschef på Ritz.

– Det här är en varning som grundar sig på problem som var aktuella i oktober. Sedan dess så har vi investerat över en miljon kronor på att komma till rätta med problemen, säger Toni Fransson, och vi har nått ett lyckat resultat.

I oktober gjordes alltså en bullermätning av en konsultfirma, anlitad av miljökontoret i Örebro. Mätningen gjordes i lägenheter som är grannar till nattklubben och det visade sig att ljudet var högre än tillåtna gränsvärden.

Ritz fick då böter och efter dialog med bland annat miljökontoret vidtog nattklubbens ägare en rad åtgärder för att minska ljudet ut från nattklubben.

Nya mätningar godkända
Samma konsultfirma, har enligt Toni Fransson, efter det gjort nya mätningar som visar att allt nu är ok.

Protokollen från dessa har också skickats skickats till alla berörda myndigheter, som miljökontoret och tillståndsenheten.

Men trots det kommer varningen, vilket gör Toni Fransson besviken.

– Det är ju högst olyckligt, när de tog beslutet så visste de ju att vi lagt ner över en miljon kronor i våra åtgärdsplaner. Man blir väldigt arg, men framförallt väldigt ledsen, man tycker att de borde vara bättre uppdaterade.

Klagomålen har minskat
Från miljökontorets sida så säger Lisa Pettersson, som har handlagt ärendet att klagomålen från grannar på nattklubbens ljudnivå har minskat drastiskt.

Ulf Södersten, som är moderat ordförande i tillståndsutskottet, som är de som tilldelat Ritz varningen, säger att han inte hört talas om att klagomålen minskat efter de åtgärder som vidtagits.

– Det är inget som jag eller vi i utskottet känner till, utan vi har ju en utredning som ligger till grund för vårt beslut, säger han.

Utredningen är daterad den 4:e januari 2011 och är gjord av tillståndsenhetens tjänstemän. Det utredningen har även skickats till nattklubben.

Ulf Södersten ser inga fel i att Ritz fått en varning i januari för buller som var störande i oktober.

– Nej vi håller fast vid den varning som delats ut, men naturligtvis med en förhoppning om att problemen ska lösas, både för de närboendes skull, men även för ägarnas skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista