Louise Emilsson, Arbetsförmedlingen. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Det går trögt för etableringslotsarna

1:38 min

Sedan första december förra året kan nyanlända få hjälp av etableringslotsar men hittills har en enda person i Örebro län fått kontrakt med en lots. Etableringslotsar ska hjälpa nyanlända att komma igång med bland annat arbete eller utbildning.

--Arbetsförmedlingen har två månader på sig att uträtta en etableringsplan. Tanken är att under den tiden medan vi uträttar planen så är det väldigt mycket praktiskt som ska komma på plats, säger Louise Emilsson som är arbetsförmedlingschef i Lindesberg.

60 personer i Örebro län är just nu aktuella för att komma i kontakt med en av flera etableringslotsar som finns i Örebro län.

Tanken är att lotsar ska hjälpa en nyanländ med att hitta ett arbete eller praktik, en passande utbildning och ge stöd i sociala frågor.

Etableringslotsar får ersättning för varje person de hjälper och om lotsen lyckas med att stödja en person till ett arbete inom tre månader, då blir ersättningen högre.

Finns det risk att systemet missbrukas, att lotsen väljer att satsa på kortsiktiga och tillfälliga arbeten som ger mer pengar?

--Snabbaste vägen till jobb är självklart vårt mål, säger Louise Emilsson

Men man måste också titta på den här långsiktigheten kontra kortsiktighet, men det är ju vi som står för etableringsplanen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista