Läkaren fick sparken från sitt jobb i Örebro eftersom hans sätt gentemot kvinnliga patienter ansågs oetiskt. Foto:Scanpix.
Örebro/Sörmland

Läkare misstänks för sexövergrepp

1:11 min

En manlig läkare i 40-års åldern, som jobbar på en vårdcentral i Sörmland, anhölls idag misstänkt för sexuella övergrepp på patienter. Läkaren misstänks för en våldtäkt i Eskilstuna och ett fall av sexuellt ofredande i Örebro. Det sak ha skett 2008. Övergreppen har skett när läkaren varit i tjänst.

Enligt landstinget i Sörmland polisanmäldes läkaren av en patient för cirka två veckor sedan, och har sedan dess arbetat med administrativa arbetsuppgifter.

Den misstänkta läkaren jobbade under drygt två år i Örebro, men fick sparken enligt Roland Hennerdahl, förhandlingschef på Örebro läns landsting.

Han säger att orsaken var läkarens agerande mot kvinnliga patienter, som ansågs oetiskt.

– Vi hade synpunkter på hans sätt att närma sig kvinnliga patienter, det var orsaken till att han sas upp. Bland annat fick vi uppgifter om att han besökte nån patient i hemmet, utanför sin arbetstid. Vi ansåg inte att det var förenligt med hans uppdrag som läkare.

Hur fick ni reda på det?

– Det var genom patientkontakter, säger Roland Hennerdahl.

Vem var det som tog initiativ till uppsägningen?

– Det var vårdcentralschefen som vände sig till oss och bad om hjälp. Vi tyckte då att det var så allvarligt att vi beslutade oss att säga upp läkaren.

Kammaråklagare Thomas Bergström säger till Sveriges Radio Örebro att ett förhör med läkaren ska hållas imorgon, torsdag. Han säger också att om han beslutar sig för att begära läkaren häktad så kommer det att ske under fredagen.

Thomas Bergström bekräftar också att det brott som läkaren misstänks för i Örebro, sexuellt ofredande, skedde 2008 och att det var när läkaren var i tjänst. I övrigt vill han inte kommentera brotten.

Läkaren är misstänkt på sannolika skäl, den starkare graden av misstanke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista