Barnkliniken på USÖ ändrar sina rutiner. Foto: Päivi Kotka.
Örebro

USÖ ändrar rutiner efter spädbarnsdöd

Gunnar Skeppner är ansvarig för barnklinikens verksamhet på USÖ
1:52 min

Universitetssjukhuset i Örebro har förändrat sina rutiner efter händelsen i höstas då ett spädbarn, som varit på vårdcentral och sjukhuset vid flera tillfällen, dog. Det framgår av den lex Maria-anmälan som sjukhuset lämnat till Socialstyrelsen.

– Ja, vi har sett över våra rutiner i vårt vårdprogram och kommit fram till att spädbarn är en utsatt grupp där vi behöver agera kraftfullare när vi får misstanken, säger Gunnars Skeppner, ansvarig för barnklinikens verksamhet på USÖ.

Trots att misstanke fanns hos läkarna på USÖ om misshandel av spädbarnet valde de ändå att inte kontakta socialtjänsten i höstas. Idag sitter mamman häktad misstänkt dråp av sitt barn.

Jag upplevde stort obehag, skriver en av de ansvariga läkarna, om den kväll i november, då det livlösa spädbarnet kom tillbaka akut på USÖ. Att sedan spädbarnet avled till följd av en skallfraktur kom som en chock skriver läkaren i sitt utlåtande till Socialstyrelsen.

Det är just när misstanke väcks om misshandel av barn under sex månader som USÖ nu bestämt att alltid anmäla till socialtjänsten parallellt med sin egen utredning.

Men faktum är att det redan i de gamla riktlinjerna tydligt står att anmälan alltid ska göras till socialtjänsten om misstanken finns om misshandel.

I lex Maria-anmälan beskriver också en annan läkare hur det på barnkliniken inte är ovanligt att de avstår från att kontakta socialtjänsten även om misstanke finns. Så frågan är vad skillnaden blir med de nya rutinerna.

– Nu har vi bestämt att vi inte själva ska utreda ärendet när det handlar om spädbarn och det finns misstanke om våld, utan ska lämna över det till socialtjänsten, säger Gunnar Skeppner, verksamhetschef för USÖ:s barnklinik

Socialstyrelsen, som börjat sin utredning, är positiva till att barnkliniken redan förbättrat sina rutiner. Det finns inget datum för när Socialstyrelsens bedömning är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".