Läkaren fick sparken från sitt jobb i Örebro eftersom hans sätt gentemot kvinnliga patienter ansågs oetiskt. Foto:Scanpix.
Örebroläkaren

Fingrade innanför trosorna på patient

2:06 min

Den läkare som sitter anhållen misstänkt för våldtäkt i Sörmland och sexuellt ofredande i Örebro, har redan tidigare utretts av socialstyrelsen för att han inte skött sig korrekt i kontakten med sina patienter. Redan 2002 finns det anteckningar om honom. Vi har pratat med dottern till en kvinna som råkat ut för honom.

– Det här handlar om min mor som har ont i en häl och söker en vårdcentral. Hon kommer dit och möts av en läkare som ifrågasätter vad hon har blindkäppen till. Hon förklarar det och blir sedan tillsagd att lägga sig på en brits för undersökning av hälen. Han börjar känna på hälen, upp på vristen, går utefter vaden upp till knäna?

Hade hon blivit ombedd att ta av sig några kläder innan undersökningen började?

– Ja, hon fick ta av sig byxorna. Hon funderade lite över det, men det var inte förrän han började vandra uppåt och sedan gick in innanför trosorna och började fingra henne i slidan som hon förstod  att det här är helt fel. Hon har jobbat inom vården och vet att det här är inte rätt. Hon blev ju chockad, och rafsade åt sig kläderna och gick därifrån. Hon ringde till mig och pratade av sig. Jag ville att hon skulle göra en anmälan, men hon skämdes och mådde dåligt.

Efter några dagar gjorde hon ändå en anmälan, eftersom hon inte ville att någon annan skulle råka ut för samma sak. Hon pratade med vårdcentralen som i sin tur gick till patientnämnden. Det hela nådde Socialstyrelsen.

När din mamma ringde till dig coh berättade det här, vad tänkte du då?

– Otroligt, en gammal kvinna på 67 år. Det känns så fel. Och när min mor började prata med andra boende i området så uppdagades att det var fler kvinnor som råkat ut för samma sak. Men de förstod inte att det var ett övergrepp, utan trodde att det ingick i undersökningen, det kanske är så de gör.

Din mamma blev kontaktad av polisen i Eskilstuna tidigare i veckan, efter att läkaren misstänks för en våldtäkt. Vad säger din mamma om det?

– För det första var det en ahaupplevelse. Hon visste inte att det gick att göra en polisanmälan mot en läkare. Hon ger Eskilstunapolisen en eloge för att de sökte upp henne och bad henne polisanmäla honom. När polisen ringde så kände mamma en typ av upprättelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista