Kritik mot att flytta vargvalpar

Vargvalpar från djurparker placeras ut i länet
1:31 min

Från och med i vår kommer svenska djurparksvalpar att planteras ut i befintliga varglyor, bland annat i Örebro län. Det har regeringen beslutat i dag, och det är ett beslut som får kritik av bland annat Järvzoo. Såhär sa miljöminister Andreas Carlgren på torsdagen under en presskonferens.

– Om man ser på de åtgärder som vidtas för att förstärka vargstammen i Sverige, så är det första som händer att vargvalpar som föds i våra djurparker flyttas till vargrevir, om de har rätt förutstättningar.

Det var en ganska pressad miljöminster som i dag hade presskonferans i Rosenbad i Stockholm där han berättade hur han och regeringen hade tänkt sig den fortsatta politiken kring varg.

Regeringen har blivit kritiserad både av EU-kommisionen, och inhemska organisationer, för att man har tillåtit licensjakt på varg innan man har påbörjat den genetiska förstärkningen av den svenska inavlade vargstammen.

Men i dag kom alltså besked. Vargvalpar från svenska djurparker ska alltså planteras ut i det vilda, i befintliga lyor. En av de djurparker som kan bli aktuell är Järvzoo i Hälsingland. Olle Larsson är vd för djurparken och han är skeptisk till att ta valpar från parken.

– Första reaktionen är att jag är lite förvånad över att djurparken ligger som åtgärd nummer ett, om man nu vill öka den genetiska variationen på den vilda populationen av vargar. Det finns inga bra gener i djurparkerna jämfört med de alternativ som han sedan pratar om, bland annat att ta in vargar från Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".