Örebro/Östansjö

Bröstcancern blev utställning

1:26 min

När Kerstin Malmborg fick bröstcancer ledde det fram till en utställning tillsammans med hennes syster, konstnären Ingela Agger i Östansjö. Utställningen "Ett bröst är borta" visas nu på Örebro Universitet, och systrarna hoppas nu att den ska trösta andra, på samma sätt som de själva blev hjälpta igenom sjukdomen genom det konstnärliga arbetet.

– Ja, jag hoppas att man ska få upptäcka att det ur mycket svåra stunder och mycket mörker går att hitta mycket ljus. För det är det vi har gjort under min sjukdomsperiod och under vårt arbete. Det är ljuset som har blivit tydligt. Att ett bröst är borta har inte varit i fokus, så som man kanske hade kunnat föreställa sig när man inte har fått den här diagnosen, säger Kerstin Malmborg.

Att det blev en utställning om Kerstin Malmborgs bröstcancer, det har att göra med en händelse på en annan konstutställning, det säger Kerstins syster, konstnären Ingela Agger. Hon upptäckte då att en tavla som hon målat nog handlade om systern och sjukdomen, och kom på tanken att göra en utställning. Kerstin sa ja och de tycker båda att det hjälpt dem.

– Ja, det är tufft när en nära och kär person drabbas. Man blir arg och ledsen och orolig, och att jobba med det här tillsammans har gjort det hela lättare. Vi har varit nära varandra mycket och jag har filmat Kerstin när hon har improvisationsdansat, och bara det har varit skönt för då var hon hela tiden verkligen levande. Man har ju rädslan hela tiden att man ska förlora sin syster i det här, säger Ingela Agger.

Vad får man se då om man besöker utställningen på Örebro Universitet?

– Ja, du får se flera av Ingelas fantastiska målningar, och sedan får man se lite urplock av texter, anteckningar som jag har gjort under min resa, säger Kerstin Malmborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista