Jobbcoachen och etableringslotsen Awat Mohammad. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Etableringslotsar behöver mer tid

Etableringslotsar som ska hjälpa nyanlända in i det svenska samhället behöver mer tid för sitt uppdrag. Det menar flera etableringslotsar som P4 Örebro talat med.

– Tre timmar i månaden räcker inte i och med att vi ska ta hand om den sociala biten också, säger Awat Mohammed är projektledare på Eductus, ett utbildningsföretag som godkänst som etableringslots i Örebro.

De är nya i landet och behöver mycket hjälp, menar han.

Flera etableringslotsar har synpunkter på de 3 timmar som lotsarna har för att klara sitt uppdrag. Det är Arbetsförmedlingen som har ansvaret för nyanlända och uppdraget till lotsarna kan sammanfattas så här.

• hjälpa den nyanlände att genomföra etableringsplanen
• stärka den nyanländes nätverk
• ha kontakter med potentiella arbetsgivare
• ge råd och stöd vid till exempel studie- och yrkesval, coachning, matchning och jobbsökaraktiviteter
• ge stöd i olika sociala frågor om den nyanländes deltagande och aktiviteter.

Men det här hinns inte med på tre timmar per månad, menar etableringslotsarna.

Louise Emilsson på Arbetsförmedlingen håller med att vissa personer kan behöva mer tid men tre timmar kan räcka för de flesta.

Hon säger också att det kan vara lönsamt att bli en etableringslots framför allt om man lyckas hjälpa en människa till arbete för då blir ersättningen högre. Och just nu är det högkonjunktur, menar hon.

Företaget där Awat Mohammed arbetar har hittills inte fått några kontrakt trots att systemet med lotsar varit igång i nästan två månader.

--Vi är förvånade, säger Awat Mohammed som ändå räcknar med att få kontrakt om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista