Vargjakt. Foto:Lars Pehrson/Scanpix.
Örebro län

Skjuten varg hade defekt njure

Den ena av de två vargarna som fälldes i Örebro län hade en defekt på ena njuren, det visar obduktionen av kroppen. Faktum är att flera av vargarna som skjutits i år visar på defekter.

Efter att de två vargarna flåtts på plats och undersökts av Länsstyrelsens besiktningsmän så är det jaktlaget som bestämmer vem som får skinnet och kroppen skickas sedan till SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt. Där har nu de två örebrovargarna som sköts obducerats.

Det var två unga tikar, den första var en ettåring, som sköts i Dylta-området. Den andra vargtiken sköts mer norrut, i Lindesberg.

Obduktionen visar på en missformad njure berättar Arne Söderberg, rovdjursansvarig på SVA.

– På den yngre tiken har vi sett en liten missformad njure, en lindrig förändring, som är medfödd.

Vargtiken har alltså inte varit med om någon olycka utan det handlar om ett medfött fel.

Andra defekter som upptäcks vid obduktionerna i år är ett kraftigt överbett på en varg, två hanar hade bara en testikel och en hade defekter på ryggen.

Men om de här defekterna eller missbildningarna beror på att den svenska vargstammen är kraftigt inavald det visar sig först efter DNA-analyser längre fram.

Den ena vargtiken från Örbero län kom till SVA utan vissa ben på kroppen. Men bekymret med att jägare flått djuren fel var större förra året än i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".