Intressanta fynd för utredningen hittades tidigare i trakterna kring Klockhammar. Foto: John Hall.

I dag förhörs 51-åringen

Vid 10-tiden i dag inledde polisen i Örebro det första större förhöret med den misstänkta styckmördaren i Örebro.

Tidigare har bara kortare inledande förhör hållits, men nu ska man försöka få fram vad som egentligen har hänt och se om 51-åringen har med styckmordet på Norakvinnan att göra.

Den som ska hålla förhören har läst in sig på hela utredningsmaterialet, men även fler utredare har läst på för att kunna vara till hjälp om det behövs.

51-åringen som sitter häktad sedan nyårsdagen, misstänkt för mord, har hittills nekat till att nånting med styckmordet att göra.

Under förhöret ska mannen bland annat konfronteras med de fynd som polisen gjorde den 16 januari, då ytterligare en kroppsdel hittades i närheten av området där kvinnans kropp påträffades.

Känner han till dessa fynd?

-Det gör han förhoppningsvis inte, säger Mats Nylén, informatör på polisen i Örebro län.

Varför har ni väntat så länge med att förhöra honom?

-Som vid alla utredningar försöker vi förhöra den misstänkte när man har samlat på sig så mycket material som möjligt.

Har han gjort några medgivanden?

-Det vill jag inte säga någonting om. Antagligen kommer vi inte säga något om vad som framkommer i förhören i dag.

Är han samarbetsvillig?

-Vill inte säga något om. Vi får se hur förhören går i dag. Vi har bara haft korta förhör med honom tidigare, säger Mats Nylén.

Förväntningarna är stora på förhöret. Utredarna har samlat på sig en mängd uppgifter som de vill höra 51-åringen om. Vägrar han svara kan förhöret gå fort men väljer mannen att svara på frågorna kan förhöret ta lång tid och hålla på större delen av fredagen.

En av rikskriminalpolisens experter, kommissarie Eiler Augustsson, åkte i fredags till Örebro för att förse utredarna med information. Han är en av landets mest erfarna mordutredare och tillhörde tidigare länskrimininalen i Stockholm.

I dag ingår han i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp som bistår mordutredarna i Örebro.

Det är inte troligt att Eiler Augustsson kommer att delta i förhöret som förhörsledare eftersom gruppen inte håller några förhör.

I stället ska gruppen arbeta fram en bild av vem som kan vara mördaren. Örebropolisen hoppas få gruppens rapport i nästa vecka.

Utredningen om mordet är omfattande. Många fynd har gjorts och dessa undersöks av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping. Resultaten av analyserna har stor betydelse och kan i många fall vara helt avgörande för att få en misstänkt person fälld.

-Det går inte att säga hur omfattande vårt arbete är. Vi har en ständig dialog med utredarna i Örebro och diskuterar olika uppslag. Utifrån dem gör vi undersökningar, säger Sabine Rütten, informationsansvarig vid SKL.

Hon kan inte säga hur mycket som hittills är undersökt och analyserat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista