Djurrättsaktivister tar på sig branden på minkfarmen

En grupp Djurrättsaktivister uppger att dom låg bakom branden vid minkfarmen i Skyberga utanför Kumla igår morse.

I ett pressmeddelande som igår kväll skickades till medierna i Örebro tar en grupp som kallar sig Djurens Befrielsefronts Stödgrupp på sig ansvaret för branden.

Värden för miljonbelopp förstördes när två stora ekonomibyggnader på gården eldhärjades.

Räddningspersonalen tvingades också spärra av ett stort område och vägen som passerar intill gården, eftersom det fanns gastuber i dom brinnande byggnaderna. Minst fem gastuber har exploderat hittills och Länsväg 534 mellan Kumla och Fjugesta som passerar gården är fortfarande avstängd. Räddningsledaren räknar med att den kan öppnas igen under eftermiddagen.

Trots att djurrättsaktivisterna Djurens Befrielsefront meddelat att de ligger bakom gårdagens brand på en minkfarm i Skyberga, så gör polisen sin egen undersökning av den misstänkt anlagda branden.

Polisens presstalesman Göran Gunnarsson berättar att polisen inte utesluter att det kan vara andra grupper eller personer som kan ligga bakom attentatet. Det har hänt förr att aktivister tagit på sig aktioner som de inte har gjort, säger han.

Polisens tekniker är nu på plats för att göra en översiktlig bedömning av brandplatsen.

- Det är inte klart när den tekniska undersökningen kan börja eftersom det fortfarande ryker och är varmt kring de nedbrunna byggnaderna, det säger polisutredare Per Anders Karlsson, som i ett första steg ska spärra av de områden som kan vara intressanta för en teknisk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".