Kritik mot regeringsbeslut

För tidigt sätta ut vargvalpar i vår

"För tidigt att sätta ut vargar i vår"
1:52 min

Det är för tidigt att placera ut vargvalpar från djurparker i vargreviren redan till våren. Det tycker svenska vargforskare och personal på länsstyrelsen, efter gårdagens regeringsbeslut. Inga Ängsteg är chef för Viltskadecenter på Grimsö forskningstation.

– Att det är så bråttom, det är ju en politisk fråga. Jag tror inte att vargarna långsiktigt tjänar på att det är bråttom, säger Inga Ängsteg.

Det var i går som miljöminister Andreas Carlgren presenterade hur den svenska vargstammen ska förstärkas genetiskt - vargvalpar från svenska djurparker ska planteras ut i befintliga varglyor där vilda vargar förhoppningsvis ska adopterar ungarna som sina egna.

Men att ta djurparksvalpar är ingen optimal lösning, det säger Olof Liberg vargforskare vid Grimsö forskningsstation.

– Vi hade allra helst tagit vilda valpar från till exempel Finland, men finska myndigheter har sagt nej. De släpper gärna till vuxna vargar men inte valpar, och då har vi problem med karantänsbestämmelsern och sådana saker. Då är det bara valpalternativet som återstår den här säsongen.

Maria Norrfalk är landshövding i Dalarna, men trots att hon är regeringens förlängda arm så tycker hon att besluten om varg går för snabbt.

– När det uppstår ett problem, när man får politiska beslut som kommer med väldigt kort varsel, då blir det väldigt knepigt. Det går inte när man har bara några dagar på sig att hantera väldigt komplexa och svåra frågor, säger hon.

– Det är synd då, tycker jag, om man gör någonting forscerat som inte leder till något väldigt revolutionerande för vargarnas skull utan som kanske till och med blir negativt på lång sikt, säger Inga Ängsteg, chef för Viltskadecenter på Grimsö Viltforskningsstation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".