Grönfink i rönn. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX.
Örebro län

Dags att räkna talgoxar och grönfinkar

Fågelräknare Kajsa Grebäck
1:32 min

I dag lördag startar den årliga fågelräkningen, som sker i hela landet och även i vårt län. Det är Sveriges ornitologiska förening som arrangerar detta, med syftet att kunna följa vilka fåglar som ökar och framförallt minskar.

Kajsa Grebäck i Nora är en av dem som ska räkna fåglar i helgen. Och hon har sett förändringar på sitt fågelbord i år.

– En reflektion som jag har gjort i år är att det är väldigt lite grönfinkar, och så har det varit väldigt mycket talgoxar och blåmesar och inte så mycket arter som det brukar vara. Om det har att göra med att det är andra kalla vintern det vet jag inte, säger Kajsa Grebäck från Nora.

Kanske dyker det upp just en grönfink vid Kajsa Grebäcks fågelbord i Nora, eller något annat av de cirka 20 000 fågelbord som privatpersoner i landet räknar fåglar vid i helgen.

Det är alltså Sveriges ornitologiska förenings årliga fågelräkning som pågått sedan 2006. Den gången toppade talgoxen som vanligaste vinterfågel vid fågelborden. Även 2009 tog talgoxen förstaplatsen.

Hur det blir i år återstår att se. Den som vill veta mer om det här kan till exempel ta sig till Kvismaren i helgen. Där finns Kajsa Grebäck på plats, och berättar mer.

Och det här hoppas hon själv inför helgens fågelräkning.

– Att jag ska ha stjärtmesar, tofsmesar och svartmesar vid fågelbordet. Och att jag möter mycket folk vid Kvismaren i helgen som vill veta mer om fågelmatning, säger Kajsa Grebäck i Nora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".