Örebro kommun

Allt fler får socialbidrag

Örebro kommun betalade förra året mer pengar i försörjningstöd eller socialbidrag än året innan. Även antalet människor som förra året fick ekonomiskt stöd ökade i kommunen trots ett bättre konjunkturläge.

Omkring 190 miljoner kronor betalades ut i försörjningstöd under 2010 i Örebro kommun. Och det är ungefär 13 miljoner kronor mer än året innan. Men det är inte bara summan som blev större utan även antalet människor som behövde försörjningstöd ökade förra året, 230 fler hushåll fick stöd jämfört med 2009.

Att fler behöver ekonomiskt bistånd beror på arbetsmarknadsläget. Det handlar om hushåll som tidigare kunnat klara sig men nu behöver hjälp, skriver kommunens tjänstemän.

Men varför fler människor behöver försörjningsstöd när konjunkturen vänt och arbetstillfällen ökar?

En förklaring är förändringarna i sjukförsäkringssystemet som inneburit att människor blivit utförsäkrade och vänt sig till kommunen för att få stöd.

En annan förklaring är att när konjunkturen vänder så dröjer det innan man märker av effekterna. Det gäller framförallt för människor som är beroende av ekonomiskt bistånd, skriver kommunens tjänstemän som trots allt tror på man det här året lyckas med att behålla utbetalningarna på samma nivå som förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".